Melukis dengan notepad...?!

Huh??..Boleh ker?. Mungkin ada yang tertanya-tanya macam tu. Sebelum cakap panjang-panjang lagi tengok dulu contoh kat sini : (err, Max alert awal-awal, yang ni 18sx, so, not safework ok.=P )

Haa.mesti teruja kan (I mean, the artwork, bukan teruja sebab gambar2 panas tu ok. rofl). Mesti korang fikir diorang ni takde kerja lain buat artwork-artwork macam ni kan?. Tapi ni memang jadi hobi sesetengah orang untuk melukis dengan notepad (atau lain-lain software yang sewaktu dengannya). Artwork macam ni dikenali sebagai "ASCII drawing".ASCII tu maknanya American Standard Code for Information Interchange.


Berminat buat macamni?. Korang cuma perlukan notepad, kreativiti dan font yang seragam (maknanya saiz font seragam bagi setiap huruf) macam Courier. Korang boleh lukis macam-macam.


Contohnya macam gambar ni (bukan Max buat, kredit to Joan Stark) :



                                                          ___
                                                       .~))>>
                                                      .~)>>
                                                    .~))))>>>
                                                  .~))>>             ___
                                                .~))>>)))>>      .-~))>>  
                                              .~)))))>>       .-~))>>)>
                                            .~)))>>))))>>  .-~)>>)>
                        )                 .~))>>))))>>  .-~)))))>>)>
                     ( )@@*)             //)>))))))  .-~))))>>)>
                   ).@(@@               //))>>))) .-~))>>)))))>>)>
                 (( @.@).              //))))) .-~)>>)))))>>)>
               ))  )@@*.@@ )          //)>))) //))))))>>))))>>)>
            ((  ((@@@.@@             |/))))) //)))))>>)))>>)>
           )) @@*. )@@ )   (\_(\-\b  |))>)) //)))>>)))))))>>)>
         (( @@@(.@(@ .    _/`-`  ~|b |>))) //)>>)))))))>>)>
          )* @@@ )@*     (@) (@)  /\b|))) //))))))>>))))>>
        (( @. )@( @ .   _/       /  \b)) //))>>)))))>>>_._
         )@@ (@@*)@@.  (6,   6) / ^  \b)//))))))>>)))>>   ~~-.
      ( @jgs@@. @@@.*@_ ~^~^~, /\  ^  \b/)>>))))>>      _.     `,
       ((@@ @@@*.(@@ .   \^^^/' (  ^   \b)))>>        .'         `,
        ((@@).*@@ )@ )    `-'   ((   ^  ~)_          /             `,
          (@@. (@@ ).           (((   ^    `\        |               `.
            (*.@*              / ((((        \        \      .         `.
                              /   (((((  \    \    _.-~\     Y,         ;
                             /   / (((((( \    \.-~   _.`" _.-~`,       ;
                            /   /   `(((((()    )    (((((~      `,     ;
                          _/  _/      `"""/   /'                  ;     ;
                      _.-~_.-~           /  /'                _.-~   _.'
                    ((((~~              / /'              _.-~ __.--~
                                       ((((          __.-~ _.-~
                                                   .'   .~~
                                                   :    ,'
                                                   ~~~~~

 


Berita baik bagi korang yang malas sangat nak buat sendiri, korang boleh convert gambar korang kepada format text. Gi je kat sini :


Ni contoh yang Max buat dengan gambar Max :

http://www.photo2text.com/photoText.aspx?data=sollehahn 
(hint : gunakan "ctrl + +" atau "ctrl + -" untuk besarkan atau kecikkan gambar tu ikut monitor korang).




Untuk masterpiecese oleh pengkarya-pengkarya lain, korang boleh tengok kat sini:


http://www.chris.com/ASCII/
http://www.ascii-art.de/ascii/


atau tanya je "ASCII art" kat pakcik Google

2 comments:

Nisaeciz said...

ihhhhh. beshnya. smart laaa!! lagi2 gambar kamu tuu. sangat teruja tengok. bolehh la pasni nak cuba. horey horey!

NISECA suka merapu

Sollehahn Maximus said...

erk..gambar Max masa muda2 dulu tuh..aih...malu2...rofl...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
top