Wajah sebenar sang Google.com

Mesti korang ingat google ni jahat kan bila korang baca title entri Max nih?. Haha. Jangan tertipu. Google memang terkenal sebagai search engine paling popular kat muka bumi ni, tapi korang tau tak function-function lain yang google tawarkan?. Baca je lah list yang Max buat ni, dan jangan lupa try function-function yang google sediakan nih. Btw, tak semua function google yang Max listkan kat sini. Banyak sangat ah nak letak:
1. Calculator......?
ahha...korang tau tak korang leh guna google search untuk buat soalan math korang?...

try search 12345+67890 kat google, tengok dapat jawapan pe;

bukan setakat kalkulator biasa tau, korang siap leh convert unit lagi;


lebih hebat lagi, convert watawang;


untuk maklumat lanjut pasal function calculator ni, korang leh baca sendiri kat sini

2. Squared

Squared ni berfungsi untuk buat perbandingan untuk term yang korang cari. Sebagai contoh, Max nak buat perbandingan untuk processor. So Max taipkan "Processor";


Hasil yang Max dapat;
Hasil perbandingan ni gak korang leh save kan.

3. Alert

Dengan alerts ni, korang leh subscribe untuk search term yang korang nak. Google akan hantarkan hasil-hasil carian term tu kat email korang.

4. Bulan

Yang ni macam Google Earth, cuma bezanya, yang ni untuk korang tengok bulan. Cool!

5. Voice
Yang ni masih baru dan korang boleh guna by invitation je. Tak banyak yang Max tau sebab Max pon tak disenaraikan oleh google untuk diinvite. =(. Tapi features yang ditawarkan agak menarik. Dah macam phone service provider.

6. Translate for Animals

Ni features paling gempak yang google buat. Korang leh translate bunyi kucing korang. Jangan terperanjat bila korang dengar kucing korang tu kutuk-kutuk korang sebab asek lupa bagi makan. =D.

p/s : last features ni sebenarnya hanyalah lawak April Fool yang Google buat awal bulan 4 hari tuh. Bagi yang terkena tu..sori la yek..huhu.

Info2 lain : Google akan melancarkan OS diorang, Chromium dan korang mungkin dah tau, google memiliki Youtube dan Blogger.com

Kesimpulannya : Google in more than just search engine. Google is now the ruler of the internet world. =D

17 comments:

FeeQ said...

Thx for da info dude..nice!

aizuddin.com said...

ak igt ada gambar pakcik gugel dgn cucu beliau tadi

akmal hacks said...

nice information...keep it up :D

bh said...

dulu aku kenal yahoo je..sekarang ni google duk jadi fenomena

Sollehahn Maximus said...

feeQ : sama2
aizuddin : ahaha...try la carik kot2 ada gambar beliau..
akmal : terima kasih kerana menerjah disini
bh : yahoo is yesterday news..haha

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Wow, banyak nyer features yang saya tak tahu boleh buat kat google.

Sollehahn Maximus said...

ni baru sikit je...banyak lagi features google yang Max tengah explore...

Kyuubi_85 said...

wah, menarik ni. ingtkn gmbr paci google dah tua kerepot. haha

Sollehahn Maximus said...

hehe...sume ingatkan gambar incik google..sori kalau tertipu ngan title entri nih...

huda said...

wow!
hebat~

farenova said...

wow menarik!.. tak pernah terfikir yg tgk ke bulan tu :)

Amalina E Azmi said...

waaahhh menarik..mcm mn nak guna translate bunyi haiwan tu? hehe...bestlah :)

Aus MeLankoLik said...

bagus gila google ni , tak terpikir lak aku .

masterly02 said...

wah..tak tau pun sebelum nie.tau guna utk search & email jer..
thanks for sharing this good info :)

cik EPAL said...

menarik :)

MC said...

ak trtipu...hehemenarik gak smpai dpt hits trtinggi kat GB!

Sollehahn Maximus said...

thanx for all commentor...

@Amalina : by theory, kene download perisian dari google dan install ke hp Android. Means translate melalui phone. Tp macam yang Max cakap, features tu hanyalah prank April Fool yang google buat. lol. Too good to be true.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
top